Lespakket: Wijs met media omgaan

5 november 2018 | leestijd: 3 minuten

Teksten kopiëren, muziek, foto’s en video’s gebruiken of delen. Het gebeurt dagelijks. Maar wat mag er eigenlijk wél en wat mag zeker niet? Kinderen (weg)wijs maken in de omgang met media. Dat houdt ook in leren achterhalen of nieuws nep of echt is. Daar gaat dit moderne lespakket over.

 

Vlogger Tobias komt in onverwachte en leerzame situaties terecht. Vijf korte lessen (15 minuten) en drie verdiepingslessen (30 minuten), die naar keuze in allerlei combinaties kunnen worden ingezet. Ze zijn het hele jaar actueel, maar kunnen ook als project worden ingezet rondom de Week van de Mediawijsheid.

Open het lespakket

 

 

Nepnieuws

Met de komst van internet en sociale media is het steeds gemakkelijker om nieuws te verspreiden. Maar hoe weet je nou of het écht nieuws is of nepnieuws?

Naar de les
Foto's delen

Foto’s delen

Wist je dat je het auteursrecht hebt op foto’s die je zelf, met jouw eigen creativiteit hebt gemaakt? Jij beslist wat er met de foto mag gebeuren, maar je moet ook rekening houden met rechten van mensen die op de foto staan.

Naar de les

Beroemd zijn

Wat zijn de voor- en nadelen van beroemd zijn? Waar moet je allemaal aan denken? Wat is handig om te weten? Wat mag wel en niet met jouw werk?

Naar de les

Beroemd blijven

Hoe blijf je beroemd? Wat is er dan belangrijk, waar moet je op letten en wat moet je allemaal regelen?

Naar de les

Mijn werkstuk

Je hebt vast wel eens een verhaal in een dagboek geschreven, of een brief geschreven, of een werkstuk gemaakt voor school. Dat zijn jouw woorden, het is jouw tekst, dus jij hebt op die teksten auteursrecht. Wist je dat?

Naar de les

 

 

Verdiepingslessen

 

.
De rechten van de gebruiker

Soms hoef je niet eerst toestemming te vragen om werk van iemand anders te gebruiken of is het gebruik simpel geregeld waardoor de maker er een redelijke vergoeding voor ontvangt. Hoe wordt het gebruik in het onderwijs geregeld?

.
De rechten van de maker

Als jij iets zelf hebt gemaakt, bijvoorbeeld een verhaal, foto, tekening of vlog dan is jouw werk beschermd door auteursrecht.

.
Portretrecht

Als jij iemand gevraagd hebt een foto van jou te maken, bijvoorbeeld de schoolfotograaf, dan mag jij bepalen wat er met die foto gebeurt.

Naar de les
Naar de les
Naar de les

 

 

Door |2018-11-15T13:48:14+00:005 november 2018|Uitgelicht|

Over de auteur: